Facebook
Facebook
YouTube
Instagram
Uuden ja vanhan ajanLED komponentteja
Pintaliitos-LED komponentit ovat uuden ajan komponentteja. Niitä saa jopa 100W tehoisin

Tämä on yleinen kysymys. Miksi toiset samaan käyttötarkoitukseen tarkoitetut tuotteet maksavat enemmän kuin toiset? Onko syynä  vain se, että toisten myyjien katekerroin on vain niin paljon suurempi, ja siksi toiset hinnat ovat korkeampia kuin toiset. Vai voiko halvalle tai kalliille hinnalle olla joku muu syy, ja kannattaako maksaa enemmän?

LED-valojen hinnan muodostuksessa suurin osuus on LED-komponentilla. Tämä kertautuu mitä enemmän uuden teknologian LED-komponetteja valossa on. Jos valitaan halvempi LED-komponetti, niin silloin tuotteen valmistuskulut ovat huomattavasti pienemmät. Ja jos LED-komponentin osalta vain hinta ratkaisee, niin silloin myös valon suunnittelussa, muissa osissa ja valmistuksessa hinta ratkaisee. Tämä tarkoittaa heikkoa lämmönhallintaa, joka tarkoittaa lyhytikäisyyttä, suurta valonalenemaa ja huomattavaa värilämpötilan muutosta. Tässä artikellissa ei keskitytä kovin syvällisesti LED-komponenttiin tai lämmönhallintaan, näitä käsitellään muissa artikkeleissa tarkemmin. Tässä artikkelissa luomme lyhyen yleiskatsauksen LED-komponentin hintaan.

LED-komponentti, valmistusmaa

LED-komponentin valmistajia on maailmalla lukuisia. Vaikka yrityksien pääkonttori ja mahdollisesti tuotekehitys sijaitsevat eri maanosissa, niin valmistus on keskittynyt kahteen eri maahan, Taiwaniin (ROC, Republic of China) ja Kiinaan (CM, China Mainland). Taiwan on panostanut voimakkaasti puolijohdeteollisuuteen jo 1980-luvulta lähtien, jolloin suuret mikropiirinvalmistajat (mm. Intel ja AMD) siirsivät sinne aluksi valmistustaan ja myöhemmin myös tuotekehitystä. Tästä USA:n Silicon Valley kärsi varsinkin 1990-luvulla. Taiwan onkin  tällä hetkellä maailman yksi huipuista puolijohdeteollisuudessa. Käytämämme LED-komponentit on valmistettu juuri Taiwanissa.

Cree XR-E LED komponentti ja nuppineula. Komponentin keskellä näkyvä kellertävä osa on ns. LED chippi. LED chippiin johtaa hyvin ohuet ns. bondauslangat LED komponentin liitospisteistä. LED chippi on hermeettisesti suojattu geelimäisen hyytelön sisälle.

Cree (http://www.cree.com/about/overview.asp) on yksi johtavista LED komponenttien valmistajista maailmassa. Cree on amerikkalainen yritys jolla on tuotekehitystä myös Taiwanissa. Cree valmistaa LED chipit ja komponentit Taiwanissa. Cree on mielestämme edelleen paras LED-komponenttien valmistaja, jonka laatuun voi luottaa. Cree:n valmistamat komponentit eivät ole halvimmasta päästä. Komponentit ovat laadukkaita ja tasalaatuisia, sen takaa valmistaja ja sen laatujärjestelmät. Yleisin käyttämämme Creen LED komponentti on Cree XR-E.

Edison KLC8 LED. Ylhäällä koko LED-komponentti, alhaalla lähikuva LED chipistä ja ns. bondaus-langoista. LED chippi on vielä geelimäisen hyytelön sisällä. Vertaa LED chippiä Creen XR-E komponentin chippiin. Kyllä, se on sama.

Edison Opto (http://www.edison-opto.com.tw/) on Taiwanilainen yritys. Edison käyttää useissa LED-komponenteissaan Creen valmistamaa LED chippiä, kuten on juuri käyttämässämme Edison KLC8 LED komponentissa. Kaikki se valo, värilämpötila, värien toisto jne, mikä LED komponentista tulee, tulee tästä LED chipistä. Niinpä valoteknisten ominaisuuksien puolesta Creen ja Edisonin LED:it ovat hyvin pitkälle samat. Tarkka lukijamme huomaa että joitakin eroja on mm. valomäärissä (lumen). Näin on, koska ymmärrettävästi Creen ei myy toiselle valmistajalle sitä ”parasta” chippiään (tehokkainta), mutta erittäin hyvä se kuitenkin on. Onhan se Creen valmistama. Edisonin KLC8 LED komponentin hinta on hiukan halvempi kuin Creen XR-E:n.

Taiwan on siis panostanut valtiollisella tasolla huomattavasti puolijohdeteollisuuteen 1980-luvulta lähtien. Tässä kehityksessä ovat olleet mukana myös kaikki maailman johtavat puolijohdevalmistajat, kuten Intel, AMD, Texas Instruments ja Maxim. Panostus näkyy opiskelumahdollisuuksissa, koulutuksessa, tutkimuksessa ja eritoten tehtaiden laatutasossa, mm. puhdastilat ja kemialliset prosessit ovat huippuluokkaa.Erään Kiinalaisen valmistajan LED komponentti ja nuppineula. LED chippi on eri, bondauslangat ovat halvempaa materiaalia. LED chippiä hermeettisesti suojaava geeli on halvempaa materiaalia.
LED komponetti on kuitenkin ulkoisesti lähes saman näköinen, vain tarkkasilmäinen havaitsee eroja kun komponettia katsoo tutkimatta sitä mikroskoopilla.
Kiinalaiset valmistajat. Kiinassa on lukuisia LED-komponentin valmistajia, jotka ovat keskittyneet muutamaan vanhaan erityistalousalueeseen. Kiinassa tyypillisesti, ”you know – because it is China”, hinta määrää kaiken. Laadulla ei yleensä ole niin suurta merkitystä, jos vain halvalla saa. Meille tarjotaan jatkuvasti mm. kiinalaisia LED -komponentteja käytettäväksi. Ja halvalla. Kiinalaiset eivät ymmärrä, miksei halpa hinta ole se, joka määrä, vaan vaadimme myös laatua. Olemme kuitenkin testanneet useita eri kiinalaisten valmistajien LED-komponentteja, ja testauksen jälkeen jättäneet käyttämättä niitä lukuisten eri syiden takia. Toisaalta, kyllä Kiinastakin saa hyviä komponetteja jos on vain valmis niistä maksmaan. Mutta näitä halpoja ja huonoja komponetteja käsittelemme enemmän toisessa artikkelissa.

Kiinalaisten huonojen (luie halpojen) LED-komponettien ongelmat liittyvät kuitenkin valoteknisesti katsoen valon perusväriin (epätasaisuus, vihertävyys), lähtöhetken värilämpötilaan ja värilämpötilan pysyvyyteen (värilämpötila muuttuu käyttöiän aikana huomattavasti). Vihertävyys liittyy siihen, että esim. lämmin-valkoisen LED:in osalta valon perusväri on usein vihertävä. Tämä saattaa ilmetä myös puhtaan valkoisessa. Teknisestä suunnasta katsoen kiinalaisten valmistajien halpojen LED:ien ongelmat liittyvät laatuongelmiin ja materiaalivalintoihin sekä chipin lämmönhallintaan. Liian monessa kohtaa oikaistaan ja tehdään asiat halvemmalla, ja se näkyy.

Jonkun Kiinalaisen LED valmistajan LED komponentin lämmin valkoinen värisävy noin 3 käyttövuoden jälkeen. Muutos on dramaattinen.


Kiinasta on saatavana myös Creen ja Edisonin LED komponenttien kopioita. Ulospäin ne näyttävät samoilta, mutta mikroskoopilla erot näkee selvästi. Ostaessasi tuotetta sinulla ei ole mahdollisuutta tarkistaa LED komponentin valmistajaa, vaan sinun täytyy luottaa valmistajaan, maahantuojaan ja myyjään. Me takaamme sen, että jos tuotetiedoissamme lukee Cree, LED- komponentin valmistaja on todellakin Cree.

LED komponentin hinta ja tuotteen hinta

Tyypillisesti Creen XR-E maksaa noin 5,4 USD kappale ja Edisonin KLC8 noin 4,50 USD. Jos LED-valossa on kolme LED-komponettia, niin pelkästään komponettien hinta on noin 15 USD. Koska kiinalaisia LED -komponentteja saa alle taalan, on kiusaus suuri. Miksi käyttää 15 taalan hintaisia osia, kun voisi käyttää alle kolmen taalan osia. Noin 12 taalan ero myyntihinnassa on vielä suurempi, koska se kerrotaan katteella. Esimerkiksi Valokas 9W LED valon hinnasta LED-komponenttien osuus on huomattava. Vaihtamalla LED- komponenteiksi kiinalaisia halpoja LED-komponentteja, voisimme myydä tuotetta paljon halvemalla, tai vaihtoehtoisesti parantaa myyntikatettamme. Näin emme kuitenkaan tee, koska Valokas valot tunnetaan laadustaan.

Erään kiinalaisen valmistajan LED komponentin valokuvio heijastettuna seinälle. Valo on puhtaan valkoinen. Kameran valkotasapaino on asetettu 5500 kelviniin.

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista ja olemme alan pineereja. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niinsanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponetteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista mitaammet myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintostoaindeksin, mutta tarkkaa lukemaa emme ilmoita, koska värintoistoindeksiin (CRI) liittyy suuri problematiikka ja sen tarkkaa arvoa on turha vertailla. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaramation of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teetää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).