LED nauhan asennus
LED-valonauhan asennus keittöön välitilan valoksi.

LED nauhan asennus on helppoa, varsinkin sen jälkeen kun olet lukenut tämän ohjeen. Tämä ohje on yksi lähestyminen aiheeseen LED nauhan asennus, alumiinisen listan kun voi kiinnittää muillakin tavoilla ja LED nauhan liitosjohdon voi piilottaa lukuisilla eri tavoilla.

Tämä kuvallinen led nauhan asennus step-by-step ohje kertoo miten asennat LED nauhan keittiön kaapiston välitilaan, varsinkin jos kaappi on astiankuivauskaappi jossa ei ole pohjaa . Ohjetta voi käyttää myös muun tyyppisten LED nauhalla tehtävän valaistusten tekoon, koska asenuksen yleisperiaatteet ovat samat.

Tässä ohjeessa LED auha asennetaan alumiinilistaan valaisemaan keittökaapistojen välitilan. Lopputuloksena saat helposti huomaamattoman ja pisteettömän keittiön välitilan valaistuksen.

LED nauhan asennus, tarvittavat osat

LED nauhan ja listan asennukseen tarvittavat työkalut.

  • Akkukone + 3…4 mm poranterä + ristipääruuvikärki akkukoneeseen
  • Sivuleikkurit ja kuormapihdit
Astiankuivauskaapin runkoon ruuvilla kiinnitetty led-valonauhan alumiiniprofiili
LED valon asennus aloitetaan asentamalla lista kaapin alle lähelle sen etureunaa.

Alumiinilistan asennus, LED lista kaapistoon alapintaan.

LED nauhan asennus alkaa kiinnittämällä alumiinilista keittiökaapiston runkolevyihin, koska tässä astiankuivauskaapissa ei ole pohjaa. Katkaise alumiinilsita AP17082M rautasahalla kaapin / kaapiston levyiseksi, tässä siis 80 cm mittaan. Alumiinilistan kiinnitys tässä tehdään ruuvamalla, mutta voit käyttää myös alimiinilistan mukana tulevia kiinnikkeitä tai hyvälaatuista kaksipuolista teippiä.

Alumiinilsitan läpi on porattu 3,2-4,0 mm reikä puuruuveja varten. Reiän halkasija riippuu käytettävistä ruuveista. Senkkausta ei tässä ole tehty, mutta usein kannattaa käyttää uppokantaisia ruuveja ja senkata upotus niitä varten listan pohjaan.

Reiän poraus led-valonauhan alumiiniprofiiliin
Listan voi kiinnittää ruuveilla. LED valonauhan johtoa varten voi porata läpiviennit alumiinilistaan ja keittiön kaapin runkoon.

LED nauhan asennus, liitosjohdon piilottaminen

LED nauhan liitosjohto aiotaan piilottaa kaapelikouruun kaapiston sisään. Näin ollen LED nauhan FW1200T2835C24 liitosjohtoa varten täytyy porata reikä alumiiniprofiilin ja kaapiston rungon läpi.

Ohje: Yksivärisen LED nauhan katkaisu, liitosjohdon liittäminen, kulman teko ja LED-nauhan jatkaminen

Poraa LED nauhan liitosjohdon läpivienin reikä hieman vinoon, jolloin se tulee kaapin rungon sivusta ulos.

Poraa riittävän isolla terällä hieman vinoon, jotta saat porauksen ulostulon kaapiston sisäpuolelle. Poraa alumiiniprofiiliin vähän suurempi reikä kuin kaapiston runkoon, jotta johdon eriste ei hierry alumiiniin reunoihin.

LED nauhan liitosjohdon ulostulo keittiön kaapin rungosta.

Poraa läpivienti rungon läpi etukäteen suunniteltuun paikkaan. HUOM! Suunnittele ja mittaa kahdesti, poraa vain kerran.

Pujota LED nauhan liitosjohto.

Pujota LED nauhan FW1200T2835C24 johto juuri tekemästäsi reiästä.

Myös kaapeli/johtokouruun pitää tehdä LED-nauhan liitosjohtoa varten reikä.

Johto piilotetaan kaapin sisään johtokouruun. Myymme tätä kätevää johtokourua 100 cm ja 200 cm pituisina. Tässä käytetään 100 cm pituista johtokourua (kaapelikourua) KKOURU121M. Katkaise johtokouru oikean mitaiseksi tähän tarkoitukseen tehdyillä katkaisupihdeillä tai rautasahalla, saksia tai sivuleikkureita ei voi käyttää. Tee reikä johdon läpiviennille kaapelikourun pohjaan.

Liimaa kaapelikouru (johtokouru) kaapinrungon sisäpintaan kohti kaapin takaseinää. Pujotat LED nauhan liitosjohto johtokouruun ja kaapin taaksen, josta voit viedä sen jännitelähteelle tai himmentimelle.

Käytä johtokourua LED nauhan liistojohdon piilottamiseen.

Laita LED nauhan FW1200T2835C24 syöttöjohto johtokourun sisään ja liimaa johtokouru KKOURU121M kaapin sisään. Tässä LED nauhan syöttöjohto viedään suoraan kaapin taakse. Usein johto viedään esim. kaapin päälle, jolloin liimaa yksi johtokouru kaapin takanurkkaan pystyyn. Jos on tarve, tee kaapin hyllyille sitä varten pieni kolo.

Kun johto on paikoillaan, on läpivienti hyvä tehdä vesitiiviksi, jotta kaapin runko ei ime kosteutta sisään. Tämän voit tehdä esimerkiksi akryyli- tai butyylimassalla, pursota reikä täyteen sillä.

Liimaa LED nauha listaan, joka on kiinnitetty keittiön työtason (välitilan) yläpuolisen kaapin pohjaan.

LED nauhan asennus, nauhan liimaaminen alumiinilistaan

Puhdista alumiiniprofiilin sisäpinta rasvasta ja pölystä. Liimaa LED valonauha puhtaaseen ja kuivaan alumiiniprofiiliin. LED valonauhoissamme on erittäin vahva 3M:n teippi, joka kiinnitty ajan kanssa todella lujasti kiinni.

LED nauha on liimattu listaan. Viimeistele asennus laittamalla listaan kuuluva suojakansi (diffusori) paikoilleen.

LED nauha FW1200T2835C24 liimattuna alumiiniprofiilin päästä päähän.

Alumiinilistan suojakannen lyhennys / katkaisu ja asentaminen

Suojakannen eli diffusorin katkaisu? Katso ohjevideomme.

https://youtube.com/watch?v=2esWTfG8XkU%3Ffeature%3Doembed
Suojakannen (diffusori) paikoilleen asennus.

Paina valmiiksi oikeaan määrämittaan katkaisemasi (varovasti rautasahalla) diffusori paikoilleen. Me toimitamme ainoastaan hyvälaatuisia diffusoreita eli pölysuojia, joten se ei muuta juurikaan valon ominaisuuksia (mm. värilämpötila, värintoistoindeksi, valomäärä).

Laita listaan tarpeen vaatiessa päätypalat.

Laita päätypalat paikoilleen. Voit varmistaa päätypalan pysymisen kontaktiliimalla, mutta yleensä se ei ole tarpeen.

Asennus on tältä osin tehty. Näin on saatu LED valo keittiöön

LED nauhan himmennys PWM himentimellä – himmenninvastaanotin SR1009CS.

LED nauhan himmentäminen

Demo-keittiössämme on tehty myös kaapiston sisävalot hyllyjen etureunaan. Ne syttyvät automaattisesti, kun oven avaa. Tässä voidaan käyttä näppärää IR kytkintä (ON/OFF) SR8001BDC. Tämä IR kytkin sytyttää valot kun ovi avataan ja sammuttaa valot kun se suljetaan. Eli kyseessä on ns. lähestymisanturi, anturin edessä oleva IR:ää heijastava esine sammutta valot.

Kytke vielä LED nauhan syöttöjohto. Tässä on käytetty katkaisimena langatonta lähetintä SR2853K2 ja himmennin-vastaanotinta SR1009CS.

Saman IR kytkimen toista versiota voit käyttää myös ohjaamaan välitilan valoja.  SR8001ADC on IR kytkin, joka reagoi sen eteen tuotavaan infrapunaa (IR) heijastavaan esineeseen kuten käteen, leipään tai vaikka kahvikuppiin. Kun esine tuodaan anturin eteen, vaihtaa se tilaansa eli joko sytyttää tai sammuttaa valot. Aivan loistava tuote ohjaamaan keittiön välitilan valoja.