Huoneen tunnelmaa on helppo muuttaa valon avulla. Voit halutessasi säätää valaistuksen värilämpötilaa, lisätä valoon väriä jolla luot uutta sisustusta ja jopa luoda rentouttavan tunnelman illalliselle. Kaiken tämän voit tehdä ZigBee yhteensopivilla valoilla, niiden ohjaimilla ja säätimillä. Mutta mikä on Zigbee?

ZigBee 3.0 yhteensopivat järjestelmät: Philps HUE, Amazon Alexa, Lidl Smart Home ja Ikea Älykoti.

Mikä Zigbee on käytännössä. Voit säätää Zigbee lähettimellä tai älypuhelimellasi valojen himmennystä, valkoisen värilämpötilaa tai valon värejä. Värilämpötilan säädöllä voit säätää valon värilämpötilan aina tunnelmaan sopivaksi. Valo voi olla aamusta alkuiltaan kirkkaampi ja värilämpötilaltaan korkeampi (esim. 5500 K), mutta iltaa kohden voit säätää valon himmeämmäksi ja enemmän lämmin valkoiseksi (lähemmäksi 3000 K). Himmentäminen ja valon värilämpötilan lasku auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja korkeampi värilämpötila taas autaa sinua herämään ja pysymään virkeämpänä. Lue lisää artikellistamme  Värilämpötilan säätö ja sen edut valaistuksessa).

Voit siis asettaa valon oikeanlaiseksi työskentelyyn sopivaksi tai vaikka valaista pihajuhlat. ZigBee yhteensopivilla tuotteilla on valaistuksen personointi ja tunnelma helposti muunneltavissa.

Zigbee 3.0

zigbee alliance

Zigbee tarkoittaa IEEE 802.15.4-standardin mukaista lyhyen kantaman vähävirtaista tiedonsiirtoverkkoa. Koska tiedonsiirto-protokollalle on luotu yhteinen standardi, toimivat laitteet kohtalaisen hyvin keskenään ristiin, vaikk akyseessä olisi eri valmistajan tuotteet. Alalla on ns. ZigBee-allianssi, joka on yhteisö, joka vastaa ZigBee-standardin kehittämisestä. Allianssiin kuuluu satoja alan yrityskiä kuten Intel, HP ja Philips.

Termi Zigbee tulee alun perin mehiläisistä. Mehiläiset elävät yhdyskunnassa, jossa jäsenien välinen kommunikointi on elintärkeä yhdyskunnan säilymiselle. Tekniikoita, joita mehiläiset käyttävät informoidessaan uusista ruokapaikoista yhdyskunnan jäsenille, kutsutaan nimellä Zigbee. Kommunikointitekniikkana se on äänetön ja tehokas, ja mehiläiset voivat sillä viestiä tietoa keskenään ruokapaikan etäisyydestä, olinpaikasta ja suunnasta.

ZigBee 3.0 yhteensopivia järjestelmiä

Toimittamiemme ZigBee sarjan tuotteiden tuotekorteissa on mainittu minkä ZigBee pohjaisten järjestelmien kanssa ne ovat yhteensopivia. Lähes kaikki tuotteemme ovat kuitenkin yhteensopivia mm. seuraavien ZigBee 3.0 pohjaisten järjestelmien kanssa:

  • Philips HUE
  • Cosify
  • Amazon Echo
  • Amazon Alexa
  • Ikea Home Smart
  • Lidl Smart Home
  • Livarno LUX Smart Home
  • ZigBee Green Power lähettimet

Helppo asentaa

ZigBee on turvallinen ja luotettava tekniikkaan. ZigBee 3.0 alliansin tuotteet integroituvat helposti muihin älylaitteisiin ja ääniavustajien kaltaisiin tuotteisiin, jolloin valaistuksesi automaatio toimii todella älykkäästi. ZigBee 3.0 tuotteittemme asentaminen ja liittäminen esimerkiksi Philips Hue:en on helppoa. Käyttöönottoon kuluu vain muutamia minuutteja eikä asennus vaadi johtojen asennuksia (poislukien tietysti valon käyttösähkö).

Monipuolinen valikoima

Koska ZigBee on avoin standardi, markkinoilla on Älykkäitä valaisimia ja lamppuja useita erilaisia. Voit siis lisätä ZigBee tuotteitamme eri valmistajien toimittamiin järjestelmiin. Toimitamme ZigBee ohjattuja LED paneeleita, alasvaloja sekä LED nauhoja. Värilämpötilaasäädettävissä LED nauhoissa voit valita valkoisen valon kaikista sävyistä eli värilämpötiloista. Monipuolisimmat vaihtoehdot löydät RGBW ja RGBCT LED nauha -tuotteista joissa valkoisen valon sävyjen lisäksi on valittavissa jopa 16 miljoonaa eri värillisen valon sävyä.

ZigBee tuotteillamme voit ohajat myös vanhoja valojasi. Voit siis liittää vanhoja valojasi eri valmistajien järjestelmiin ja pystys kokonaisvaltaisemmin ohjaamaan kotisi kaikkia valoja nykyaikasilla järjestelmillä.

Tarvitsenko aina ohjausjärjestelmän ja HUB:in?

Et tarvitse. ZigBee tuotteillamme voit myös tehdä yksinkertaisiä perinteisiä valojen ohjauksia. Eli tarvitset vain lähettävän ZigBee katkaisijan, säätimen, moninappisen katkaisija-säätimen ja tietysti vastaanottimen, johon liität lampun, valon tai LED-nauhan.

Mikä on ZigBee Green Power

ZigBee Green Power (GP) on maailmanlaajuinen standardi valojen älykkääseen langattomaan ohjaukseen. Kaikki Zigbee Green Power lähetin- ja vastaanotin-tuotteemme on helppo parittaa keskenään. Paritus ja käyttö ei vaadi ulkoisia laitteita tai verkkoa vaan paritetut laitteet toimivat saumattomasti keskenään. Voit myös liittää useat Zigbee Green Power tuotteemme ZigBee 3.0 yhteensopiviin valojen ohjausjärjestelmiin kuten mm. Philips HUE jne.

Zigbee green power

Friends of HUE eli FOH

Friends of HUE eli FOH tuotteiden (esim. FOH älykytkimen) avulla voit hallita vaivattomasti kaikkia Philips HUE verkkoon liitettyjä valojasi. Friends of Hue kytkin on helppo liittää osaksi Philips HUE järjestelmää Philips HUE app:in avulla. Huoli sähköjohdoista on turha, nämä älykkäät kytkimet ovat langattomia, toisin sanoen voit vain asettaa ne paikoilleen ja ottaa ne heti käyttöön. Mukautettavien painikkeiden avulla voit valojen sytyttämisen ohella ohjelmoida älykatkaisijoita säätämään tunnelmaa, himmentämään ja kirkastamaan valaistusta ja niin edelleen.

Friend of HUE

Voiko yhtä valolähdettä himmentää, säätää taiohjata useilla eri menetelmillä?

Kyllä voit, esimerkikis LED-nauhan himmentimellä SRZG9101CS. Voit liittää sen ZigBee HUB:iin / siltaan (esim. Philips HUB), paritttaan sen samaan aikaan suoraan Zigbee Green Power katkaisijan kanssa sekä lisätä vielä johdollisen katkaisijan (painonappi-kytkin) siihen. Ja kaikilla näillä voit ohjata valojasi ilman rajoituksia.

zigbee led nauha himmennys

Katso ohjevideo miten saat tavallisesta valokytkimestä tehtyä painikenappikytkimen asentamalla siihen impulssijousen.