LED nauha
LED nauha. LED nauhoja on hyvin monenlaisia.

LED nauha on käyttökelpoinen valo yleisvaloksi. LED nauhalla voidaan tehdä helposti hyvä, tasainen ja laadukas valaistus. LED nauha sopii niin ulko- kuin sisäkäyttöön. LED nauha on himmennettävä, niitä saa eri värilämpötilaisena, niiden värilämpötilaa voi joa säätää. LED nauhaa saa myös eri värisinä. Ja kaikki tämä vaikka yhdessa ja samassa LED nauhassa.

Yksivärinen LED nauha

Yksiväriset LED-nauhat tuottavat yleensä valkoista valoa, mutta tuotevalikoimaamme kuuluuu myös yhtä väriä tuottava LED nauha. Väreistä yleisimmät ovat punainen (620-625nm), vihreä (520-525nm) tai sininen (465-470nm), mutta saatavana on tilauksesta myös keltainen (585-595nm), oranssi (595-605nm), vaalena punainen (pinkki), Tiffany Blue ja Marrs Green jne. Myös ultraviolettivaloa (UVA, 380 nm) tuottavaa LED nauhaa on saatavana.

LED nauha, joka tuottaa valkoista valoa, on saatavana useilla eri värilämpötiloilla väliltä 2400-6500K (Kelvin). LED nauhan värilämpötilalle on aina joku toleranssi (johtuen LED-komponentin valmistusprosessista). Esimerkiksi 3000 K:n LED nauha voi olla vaikka 2700-3300K välillä.

Sävyn säätö eli värilämpötila
Valon värilämpötila lämpimästä (2500K) kylmään (n. 6500K).

Kotien valaistuksessa yleisin värilämpötila on 4000-4500K välillä ja toimistojen sekä julkisten tilojen noin 5000-5500K:n välillä. Lue lisää värilämpötilasta Wikipedian artikkelista: Värilämpötila.

CCT LED nauha. LED-nauhan jonka värilämpötilaa voidaan sätää. Onko se sävyn säätö?

CCT säädettävä LED-nauha.
CCT LED nauha on LED-nauha, jonka värilämpötilaa voi säätää erillisellä säätimellä. Kuvassaon neljä eri LED nauha -mallia, joiden värilämpötilaa voidaan säätää.

Jos haluat säädettävän värilämpötilan kaikki edut käyttöön, valitse silloin CCT LED nauha jonka värilämpötilaa voi säätää. Usein puhutaan t’ss’ yhteydessä valon sävyn säädöstä, mutta se on oikeasti eri asia. Säädettävä värilämpötila tuotteen ominaisuutena ilmaistaan usein lyhyesti CCT.

Värilämpötilan säätö ja sen edut valaistuksessa.

Valon värilämpötilan säädöllä voit säätää tunnelmaa mutta myös myös vireystilaasi.

CCT LED nauhan värilämpötilaa voidaan säätää esim. 2600-6500 K:n väliltä ja tämä on kyseisen LED nauhan oma ominaisuus. Lisäksi tarvitse erillisen värilämpötilan säätimen (CCT).

Klikkaa tästä: CCT säädettävät LED nauhat verkkokaupassamme.

RGB värit LED valonauhalla

RGB LED nauha

RGB LED nauha tuottaa RGB värejä eli punainen (R), vihreä (G) ja sininen (B). Nauhan rakenne voi olla sellainen, että kukin yksittäinen LED tuottaa vain yhtä väriä tai sellainen, että yksi LED voi tuottaa kaikkia kolmea väriä, kuten on näissä kuvissa..

RGB LED-nauha yhdellä LED komponentilla kaikki värit
RGB LED nauha jolla voi tuottaa miljoonia eri värejä. Yhdessa ja samassa LED-komponetissa on kaikki RGB värit.

Kolmen värin keskinäistä tasapainoa säätmällä erillisellä RGB LED-ohjaimella, saadaan muodostettua miljoonia ja taas miljoonia eri värejä. Tarvitset siis RGB LED-nauhan sekä sen ohjaamisen jonkun RGB-ohjaimen.

Klikkaa tästä: RGB LED nauhat verkkokaupassamme.

RGBW LED nauha

RGBW LED-nauha
RGBW LED nauha, jossa joka toinen LED on valkoinen ja joka toinen RGB valoa tuottava.

RGBW LED nauha on LED nauha, jossa RGB LED:in lsiäksi on valkosiia LED-komponetteja. Yleisesti joka toinen LED on valkoinen ja joka toinen RGB, mutta saatavilla on myös nauha jossa yhdessä LED-komponentissa on valkoinen+RGB. Myös pisteetöntä COB LED-nauhaa saa RGBW:nä. RGBW LED nauha vaatii sekin erillisen RGBW-ohjaimen. Usein RGB ohjaimissa on myös kyky ohata valkoista LED:iä, mutta ei aina.

RGBW ohjaimella jolla voit ohjata sekä valkoista että RGB väriä yhtäaikaa jolloin voit sävyttää valkoista eri väreillä. Aivan samalla tavalla kun voit sävyttää valkoista maalia maalikaupassa eri väreillä. Nyt vain voit tehdä sen valolla ja muuttaa huoneen seinien värisävyä ilman uutta maalauskierrosta. Tämä on siis valkoisen valon sävyn säätö.

Klikkaa tästä: RGB LED nauhat vekkokaupassamme.

RGB+CCT LED nauha

RGB+CCT LED-nauha
RGB+CCT LED nauha. Kaksi ei rakennetta Toisessa yhdellä ja samalla LED-komponentilla saadaan kaikki valkoisen värilämpötilat + RGB värit. Toisessa RGB ja CCT on toteutettu eri LED komponenteila.

RGB + CCT LED nauon LED nauha jossa on kaikki edellä mainitut ominaisuudet. Voit säätää valkoisen värilämpötilaa tai muuttaa RGB väriä. Nämä LED-nauhat ovat yleensä leveämpiä kuin aiemmin mainitut, koska nauhassa on kuusi erillistä johdotusta ja ne vaativat tilaa. 12 mm on kapein, mutta 16 mm ylesiempi. LED nauhassa voi olla eri tyyppisiä LED-komponentteja. Meiltä on saatavissa mallit, joissa CCT on omalla komponentilla ja RGB omalla, tai sitten myösn niin, että RGB+CCT on yhdessä ja samassa komponentissa.

Klikkaa tästä: RGB+CCT LED nauhat verkkokaupassamme.

LED nauha, miten ne eroavat mekaanisesti toisistaan?

LED-valonauhan leveys ja pituus

LED valonauhat leveys
Eri levyisiä LED nauhoja: 16 mm, 12 mm 10mm ja alimpana 8 mm.

LED nauhat ovat usein leveydeltään 8 tai 10 mm, mutta niitä on saatavana myös esimerkiksi 5, 12 ja 16 mm levyisinä.

Yleisimminnin LED valonauha myydään 500 cm pituisena kelana, josta se voidaan katkaista sopivan mittaiseksi pätkäksi esim. saksilla leikkaamalla. LED valonauha voidaan myös pidentää liittämällä LED valonauhan pätkiä yhteen joko juottamalla tai väliliittimellä.

Tutustu ohjeeseemme: kuinka valitset LED-nauhan.

Meiltä kysytään usein, kuinka LED nauha valitaan. Kerromme tässä “how-to” artikelissa kuinka LED nauhan valinta tehdään.

Myös sivusuunnassa taiteltavaa LED nauhaa, jolla kulman tai kaarroksen teko on helppoa, on saatavana.

LED-komponettien määrä LED nauhassa eli LED komponettien tiheys.

LED-valonauha tiheys
Erillaisia LED nauhojen tiheyksiä. 60 LED/m, 120 LED/m ja 240 LED/m

LED komponenttien määrä ja komponettien malli LED nauhoissa vaihtelevat suuresti. LED komponettien määrä / metri ei välttämättä korrelloi suoraan LED nauhasta saatavaa valomäärää, koska myös LED-komponettien malli ja sen muut parametrit vaihtelevat samalla.

Nauhan tiheydellä on merkityksiä esimerkiksi siinä, kuinka pistemäistä valo on. Kun tehdään suoraa valaistusta, niin LED nauhan pistemäisyydestä on haittaa. koska yksittäiset valopisteet (LED-komponetit) tulevat näkyviin, ellei LED nauhaa asenneta riittävän syvään (min. 17 mm) alumiinilistaan jossa on suojakansi joka toimii diffusorina. Epäsuorassa valaistuksessa pistemäisyys ei ole juuri onglma. Jos on mahdollista että valoa heijastava pinta on peilaava, se peilaa myös LED nauhan valopisteet suoraan näkyviin. Heijastava pinta voi olla esim. lasitettu tummahko kaakeli tai kivitaso. Mikäli LED nauhan valon pistemäsiyys epäilyttää, niin valitse mahdollisimman tiheä LED nauha. Tälläinen on esim. 240 LED/m tai vielä tiheämpi ns. COB LED nauha joka on täysin pisteetön yhtenäinen viiva.

LED nauha, LED komponetin kotelon koko

LED nauhan LED kompontin tyyppi ja koko 5050 3528 2835
LED nauha ja erillaisia LED-komponentin kotelon kokoja. Ylhäältä alas: 3528m 5050, 2835. Mitä esim. LED komponentti 3528 tarkoittaa?

LED komponentin koko eli ”tyyppinumero” ei suoraan kerro todellista LED-komponettia saati LED-komponentista saatavaa valomäärää (luumeneita, lm). Yleisesti käytetyt LED-komponettien tyyppimerkinnät kertovat vain LED-komponetin fyysisen koon milleinä. Esim. 3528 tarkoittaa, että LED-komponentin koko on 3,5 x 2,8 mm (sivujen leveydet päältä katsoen).

LED komponettien valomääriä suhteessa komponetin mekaaniseen kokooon ei voida vertailla keskenään, koska LED-komponentin tuottamaan valomäärään vaikuttaa moni tekijä. LED-komponentin vaihtelevan yleisen laadun ja hyötysuheen lisäksi saatavaan valomäärään vaikuttaa myös mm. värilämpötila ja värintoistoindeksi sekä valon ärsykepuhtaus. Esimerkiksi mitä huonompi LED-kompoentin värintoistokyky (CRI) on, sen enemmän siitä voidaan helposti saada valoa. Ja mitä kylmempää tämä valo on, sitä enemmä taas saadaan valoa. Esimerkiksi kun CRI on luokkaa 80 ja valon värilämpötila on kylmän valkoista (yli 6000 K), saadaan LED-valosta saa helposti valoa 150 lm/W, kun hyvän värintoiston (CRI yli 90) puhtaan valkoisesta (4000 K) saadaan parhaillakin LED-komponeteila yleisesti vain n. 90 lm/W. Ero on merkittävä.

LED nauhan pituus ja liitosjohto

LED valonauhat myydään yleisesti 500 cm pitusessa kelassa. Meidän maahantuomissa ja myymissä LED nauhoissa on kummassakin päässä yleisesti 150 cm pitkä liitosjohto. LED nauha voidaan katkaista katkaisukohdista. LED nauhoja ja sen pätkiä voidaan liittää yhteen juottamalla, liitospaloilla tai liitosjohdoilla.

Nauhassa on siis kiinteä 150 cm pitkä liitosjohto, joka helpottaa huomattavasti asennusta. Esimerkiksi keittiön kaapiston välitilan valaisussa jännitelähteen voit sijoittaa vaikka keittiön yläkaapin päälle ja nauhassamme oleva pitkä liitosjohto sallii helpon asennuksen ilman johtojen jatkamista. Tulee kerralla siistimpi asennus vaivatta.

Lisää tietoa tästä saat  artikkeleistamme

LED nauhan katkaisu, liitosjohdon liittäminen ja kuinka teen kulman LED nauhaan.

Kuinka teet kulman LED nauhaan? Kuinka LED nauha katkaistaan tai kuinka liität LED nauhan? Tämä ohje antaa vastauksen näihin kysymyksiin.

LED nauha, kiinnitys. Teipeissä on eroja.

LED-valonauhat kiinnitys 3M teipillä
LED nauha kiinnitetään luotetavasti liimaamalla LED nauhassa olevalla 3M:n valmistamalla tepillä. Pysyy varmasti.

Maahantuomissamme LED nauhoissamme on luotettava aito 3M:n teippi, joka pysyy rasvattomassa ja tasaisessa pinnassa erittäin lujasti. Asennuksen jälkeen teipin pysyvyys paranee muutaman viikon käytön seurauksena jonka jälkeen LED nauha on käytännössä lähes mahdoton irroittaa esim. kaapiston pohjasta ilman vaurioita.

Edes 3M laadukas teippi ei ole kuitenkaan välttämättä aina jokaisessa tilanteessa riittävä, riippuen täysin pinnan materiaalin ominaisuuksista joihin tuote kiinnitetään. Puhdista kiinnityspinnat rasvasta ja pölystä. Kiinnityspinnan tulee olla luonollisesti kuiva. Lisätietoa LED-nauhan kiinnitämisestä saat ohjeestamme.

LED-nauhan asennus listaanLED nauhan asennus listaan? Tämä ohje kertoo, kuinka helppoa on LED nauhan asennus.

Kuinka pitkä LED nauha voi olla?

Yksiselitteistä vastausta ei voida tässä antaa, koska LED-nauhoja on eri levyisiä (5-16 mm), LED-nauhoja saa eri tehoisina (4,2 W/m – 20 W/m) ja eri käyttöjännitteellä toimivina. Yleisin LED nauha on 10 mm leveä ja teholtaan noin 15 W/m. Tällöin nyrkkisääntönä voifaan pitää, että 24 V käyttöjännitteellä LED-nauhan pituus on maksimissaan 10 m ja 12 V käyttönännitteellä 5 m eli vain kelallinen.

Mikäli nauhaa halutaan asentaa samaan tilaan (tai ketjuun) enemmän, täytyy tehdä useampia nauhapätkiä ja jokaiselle pätkälle tuodaan oma syöttö jännitelähteeltä jolloin LED-nauhat siis kytketään keskenään sähköisesti rinnan.

LED-nauhan asennus keittiön kaapiston välitilaan

KuvallineN ohje led-nauhan asennuksesta keittiööön

Kotelointiluokka eli LED nauhan IP luokka

LED nauhojen kosteussulku jaettu yleensä kolmeen luokkaan: ei suojausta (IP20), roiskeveissuojattu (IP44/IP54) ja vesitiivis (IP68).

IP20 luokan LED valonauhat (ei kosteussuojausta)

LED-valonauhat IP20
Täysin avoimet LED nauhat ovat IP20-luokan nauhoja. Sopii käytettäväksi kuivissa sisätiloissa.

IP20 luokan LED nauhat on tarkoitettu kuivaan sisätilaan. Näissä on täysin avoin rakenne. Nauha kyllä kestää hetkellistä kosteutta eli muutama pudas vesipisara silloin tällöin ei haittaa. Jos tälläiseen on riski kuten mm. keittiön pesualtaan kohdalla on, niin nauha tulee asentaa suojakannella varustettuun alumiiniprofiilin sisään, joka estää vesiroiskeet tehokkaasti.

Klikkaa tästä: Roiskevesitiiviit LED nauhat verkkokaupassamme.

Roiskevesisuojatut LED nauhat. Kosteisiin sisätiloihin.

rosikevesitiiviit LED-valonauhat kosteaan tilaan
Roiskevesitiivit LED nauhat on suojattu silikonipinnoitteella vain LED nauhan päälipuolelta.

IP54 (IP44) luokan LED nauhat on ns. puolisuljettuja. LED nauhan päälipinnassa on silikoninen suoja. Näin ollen nauha voidaan asentaa paikkaan, jossa se joutuu alttiiksi roiskeveden pisaroille tai kondenssivedelle (lämpötilaerot). Nauhaa ei tule käyttää ulkotiloissa, koska sen tausta ei ole suljettu mitenkään. Näin ollen ilman kosteus pääsee nauhan sisälle ja aiheutata syöpymistä ja katkoksia.

Vesitiiviit LED-valonauhat, IP67 / IP68. Ulkokäyttöön tai saunaan.

Vesitiiviit LED-valonauhat ulos
Vesitiiviit LED nauhat on suojattu kauttaaltaan kosteutta vastaan. Yllä 10 mm leveä vesitiivis COB LED nauha joka on valettu polyuretaaniin. Alla 8 mm leveä LED nauha on valettu kauttaaltaan silikoniin ja se kin on vesitiivis. Tiiveysluokka IP67.

IP68 (IP67) luokan LED nauha on kauttaaltaan suojattu ja se on vesitiivis. Käytä tätä LED nauhaa ulkoasennuksissa tai sellaisissa sisäasennuksissa, jossa ilmassa on kosteaa vesihöyryä. Tälläinen on mm. saunatila.

Silikonin ja polyuretaanin edut vesiviiviissä LED nauhassa.

Verrattuna PVC muoviin pinnoitettuihin LED nauhoihin, silikoniin tai polyuretaaniin valetulla LED -nauhalla on huomattavia etuja. Silikoni ja polyuretaani on erittäin kestävää niin mekaanisesti kuin kemiallisesti. Ne kestävät, toisin kuin PVC, merivettä, UV:ta, useimpia kemikaaleja ja polttonesteitä ja lisäksi ne kestävät enemmän myös mekaanista kulutusta ja liikettä. Polyuretaani on tässä suhteessa silikonista vielä parempi. Silikoniin valetun LED nauhan optiset ominaisuudet ja niiden pysyvyys ovat myös paljon paremmat kuin PVC:hen valettujen, polyuretaani on tässäkin suhteessa paras. PVC pinnoitettujen nauhojen optiset ominaisuudet heikkenevät ajan saatossa, yhä enemmän valoa jää itse pinnoitteeseen vuosien saatossa ja valon spektri suodattuu epätasaisesti. Silikonisen LED nauhan lämmönkesto vesisuojauksen osalta on paras ja polyuretaani melkein yhtä hyvä, PVC:ssä surkea. Luonnollisesti silikoni j apolyuretaani kestää myös suurempia lämpötiloja muuttumattomana, toisin kuin PVC muovi.

Klikkaa tästä: Vesitiiviit LED nauhat verkkokaupassamme.

LED nauha, käyttöjännite?

LED nauha ei tarvitse erillistä ohjainta, vaan se toimii suoraan tasajännitteella sellaisenaan. Tarvitset siis vain jännitelähteen eli kansanomaisesti muuntajan. LED-nauha toimii suoraan sellaisenaan kytkettäessä käyttöjännitteeseen, esim. akkuun  (aurinkosähköjärjestelmät) tai jännitelähteeseen. Koska nauha toimii myös mm. autoissa, veneissä ja aurinkosähköjärjestelmissä, emme pakkomyy jännitelähdettä nauhan mukana, vaan se tulee ostaa erikseen tarpeen vaatiessa. Huomaa kuitenkin, että 24 V käyttöjännite on aina parempi valinta kuin 12 V. Valitse siis 24 V jännite aina kun se on mahdollista.

Kuinka valitsen muuntajan LED-nauhalle.

LED-nauha muuntaja? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Muuntaja, jännitelähde, virtalähde, teholähde, poweri jne.Käyttöjännite 12V vai 24V? Saadanko 24 V käyttöjänniteellä enemmän valoa?

LED-nauhan käyttöjännite (12V / 24V) ei vaikuta suoraan sen valomäärään, koska nauhan LED-komponttien ohjausvirta on suunniteltu toimivan kyseisellä käyttöjännitteellä ja se on se on sama nimelliskäyttöjännitteestä riippumatta.

LED nauhoja saa useilla eri käyttöjännitteillä. Yleismmät ovat 5V, 12V ja 24V. Kannattaa kuitenkin aina valita 24 V käyttöjännite, jos se on mahdollista, koska 24 V jännitteekkä on puolet pienemmät siirtohäviöt kuin 12V jännitteellä.

Myös nauhan oma ”sisäinen” johdotus ahdistaa

Koska myös LED nauhan oma “sisäinen johdotus” (eli nauhan pinnassa oleva kuparifolio) toimii sähkötehon siirtotienä, myös nauhan sisällä tulee sähkötehon siirtohäviöitä. Tästä syystä jännite alenee LED nauhan loppupäähän siirryttäessä. 12V järjestelmässä jännitteen alenema aiheuttaa sen, että LED nauhan loppupää tuottaa paljon vähemmän valoa kuin alkupää. Tämänkään takia 12V nauhaa ei suositella käytettäväksi kovin pitkiä pätkiä.

LED-valonauhojen himmennettävyys

Kaikki LED-nauhamme on himmennettävissä. LED komponetit ja siten LED nauhat toimivat vakiojännitteellä, jolloin paras himmennysmenetelmä on pulssisuhdehimmennys (PWM). PWM himmennin kytketään jännitelähteen ja LED nauhan väliin. PWM himmennin himmentää valoja energiatehokkaasti. Lue lisää LED-nauhojen himmennyksestä erillisestä ohjeestamme.

LED-nauhan himmennys.

LED-nauhan himmennys tapahtuu pääsääntöisesti pulssisuhteen muuttamiseen perustuvalla himmennysmenetelmällä. Se on yleisin ja toimintavarmin himmennysmentelmä kaikille LED-valoille.

LED nauhojen himmentimiä voidaan säätää eli ohjata monilla erillaisilla järjestelmillä kuten esim. 1-10V säätimellä, DALI, PUSH-DIM, SWITCH-DIM, KNX, Z-WAVE tai ZIGBEE:llä, tutustu kyseisten tuotteiden tuoteryhmiin verkkokaupassame tai ota yhteys myyntiimme.

LED-nauhojen elinaikaodote?

LED-nauhojemme elinaikaodote on tyypillisesti yli 75000 tuntia.

Elinikäodote perustuu LED komponenteille tehtävään standarditestiin ja standardin määrittelemiin kriteereihin. Elinaikaodote ei siten tarkoita koko tuotteen vähimmäisikää jonka jälkeen sammuu tai vielä toimii vaan alan standardin mukaista testiin perustuvaa elinaikaa. Esim. testistandardin LM80 mukaan määrätyn elinajan jälkeen valosta on vielä 80%  jäljellä. Testissä osalla näytteistä voi olla lyhyempikin elinaika esim. yksi kymmenestä, mutta suurimalla osalla tulee olla suurempi elinikä. Huomaa, että alalla on käytössä myös toisen testin lukuja. Tässä testissä valosta on jäljellä vain 70% eli elinikäodotusaika on pidempi.

LED nauhojemme värintoistokyky eli värintoistoindeksi

Maahantuomme ja myymme vain hyvän värintoiston LED-nauhoja. Valon, kuten LED-nauhn, värintoistokyky ilmoitetaan suhdelukuna CRI (tai joskus Ra, sama asia) joka on välillä 0-100 ilmoitettava luku. Sataprosenttisesti värit toistavan valon CRI lukema on 100.

Onko valon värintoistokyky eli CRI (Ra) lukema tärkeä?

Valojen teknisissä tiedoissa on joskus ilmoitettu värintoistoindeksin CRI (tai Ra) lukema. mitä se tarkoittaa?

Kuinka tulkitset LED-nauhan valon spektrin mittaustuloksia

Valon värilämpötila ei kerro valon tarkaa värin sävyä, koska valon standardi sallii valon sävyssä toleranssia. Valon tarkan sävyn saat CIE diagrammista (alla olevassa kuvassa CIE 1931 diagrammi) ja muista mittaustuloksista. Valon spektri taas kertoo valon laadun – millaiselta tuntuu olla tilassa joka on valaistu juuri sillä valolla. Lisäksi se kertoo valon värintoistokyvystä.

LED nauha värilämpötilalla 3200K

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on FW5050-3200K_HR-1200x606.jpg
LED nauha 3000K eli lämmin valkoisen LED nauhan värintoistoindeksi ja valon spektri.

CRI = 97,2
R9 = 94,8
Hallitseva aallonpituus 585,0 nm
Ärsykepuhtaus (purity) 0,4878

LED nauha värilämpötilalla 4200K

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on FW5050-4200K_HR-1200x600.jpg
LED nauha 4000K eli puhtaan valkoisen LED nauhan värintoistoindeksi ja valon spektri.

CRI = 97,3
R9 = 98,3
Hallitseva aallonpituus 582,1 nm
Ärsykepuhtaus (purity) 0,1958

LED nauha värilämpötilalla 5500K

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on FW5050-5500K_HR-1200x613.jpg
LED nauha 5500K eli päivänvaloisen täyden spektrin LED nauhan värintoistoindeksi ja valon spektri.

CRI = 93,2
R9 = 68,3
Hallitseva aallonpituus 563,3 nm
Ärsykepuhtaus (purity) 0,053

AIHEUTTAAKO LED-NAUHAN HIMMENNYS ÄÄNEKÄSTÄ SIRINÄÄ HIMMENNETTÄESSÄ.

LED nauhoja ja joitakin muita LED valolähteitä himmennetään PWM-himmentimellä joka katkoo jänniteen syöttöä valolähteelle. Kun katkominen tapahtuu riittävän korkealla taajuudella, ei ihmissilmä huomaa tätä katkomista PWM himmennin siis katkoo valolle menevää sähköä nopeaan tahtiin. Joissain tapauksissa tämä aiheuttaa jännitelähteessä tilanteen, jossa jännitelähteen sisäiset osat alkavat ”vinkumaan”.

Onko vinkuminen vaarallinen ja onko tulipaloriski olemassa?

Ilmiö ei ole vaarallinen eikä kyse ei ole jännitelähteen viasta. Äänestä pääsee eroon kun jännitelähteen ja himmentimen väliin asennetaan suodatin, joka estää edellä kuvatun ongelman.